TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP’UN CİBUTİ’YE GERÇEKLEŞEN RESMİ ZİYARETE DAİR AÇIKLAMASI

“TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 42. Afrika Parlamento Başkanları Zirvesi’ne, organizasyonun ev sahibi olan Cibuti Ulusal Meclis Başkanı Muhammed Ali Houmed tarafından, Temmuz ayında ülkemize gerçekleştirdiği ziyareti sırasında “onur konuğu” olarak davet edilmiş; sözkonusu davet, müteaddit defalar ve ısrarlı bir biçimde tekrarlanmıştır.
Bu toplantı, Doğu Afrika’nın en stratejik ticaret merkezlerinden ve deniz ulaşım güzergahlarından olan, Türkiye’yle uzun vadeli iyi ilişkiler kurmak konusunda yapıcı adımlar atan Cibuti’de gerçekleşeceği; ülkemizin Afrika açılımının, Afrika’ya verdiğimiz önemin ilk elden tekraren anlatılması ve buna ek olarak FETÖ’nün halen Türkiye aleyhine etkin çalışmalar yürüttüğü ve varlığını sürdürdüğü Afrika ülkelerine, FETÖ tehdidinin bir kez daha anlatılmasına vesile olması bakımından olumlu görülmüş ve davet kabul edilmiştir.
TBMM Başkanı tarafından, 42. Afrika Parlamento Başkanları Konferansı Genel Kurulu’na hitaben yapılan konuşmada, Türkiye’nin Afrika kıtasında yürüttüğü çalışmaların önemine, Türkiye ve kıtadaki ülkeler arasında 2002’den bu yana beş kat artan ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesine vurgu yapılmıştır. Bu konuşmada ayrıca, FETÖ tehlikesinin büyüklüğüne ve sinsiliğine dikkat çekilerek, sözde eğitim, sağlık kuruluşu veya sivil toplum örgütü kisveleri altında bazı Afrika ülkelerinde faaliyetlerine devam ettiğini bildiğimiz sözkonusu terör örgütünün uzantılarına karşı müteyakkız olunması hususu Afrikalı Meclis Başkanlarına ve parlamenterlere hatırlatılmıştır. Bu hususlar, ayrıca ikili görüşmelerde ve parlamenterlerle yapılan konuşmalarda da dile getirilmiş, terör örgütünün faaliyetlerini ve içerdiği tehlikeyi içeren bilgiler kendilerine aktarılmıştır.
Geniş katılımlı bu uluslararası zeminde, 5 Meclis Başkanı, 3 Meclis Başkanvekili, 21 ülkeden Senatör ve milletvekilleri, 5 Uluslararası Örgütün ve 3 Uluslararası Asamblenin temsilcileriyle Türkiye’nin görüşlerinin paylaşılması mümkün olmuştur. Bu önemli ve geniş katılımlı zirvede Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulle’nin ikili görüşme gerçekleştirdiği tek isim, TBMM Başkanı Mustafa Şentop olmuştur.
Zirve dolayısıyla yapılan ziyaret kapsamında, Türkiye’nin Afrika kıtası ülkelerine verdiği katkıların gözle görülür eserlerinden biri olarak ve Türk halkının verdiği bağış ve yardımlarla, tamamen Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hediyesi olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan ve geçtiğimiz Nisan ayında tamamlanan 2. Abdülhamit Han Camii de ibadete açılmıştır. Bu açılışa, bilahare Cibuti’ye gelen Diyanet İşleri Başkanı da katılmıştır.
Yapılan seyahat, Türkiye Cumhuriyeti envanterine kayıtlı resmi bir uçakla ve oldukça dar bir kadroyla gerçekleştirilmiştir. Buna rağmen, yayınlarını sadece Twitter hesabı üzerinden yürüten bir haber ajansı, seyahatle ilgili kafa bulandırıcı ifadeler içeren bir paylaşımda bulunmuştur. Uçağın kiralandığı izlenimini verecek şekilde, böyle bir uçağın kiralanması halinde nasıl bir rakam çıkacağına yönelik hayali bir hesaplamayı da haberine ekleyerek servis etmiştir. Ajansın söz konusu haberi, çok kısa bir zaman içinde FETÖ’cü bazı propaganda hesapları tarafından yayılmaya başlanmış; bazı twitter hesapları, bu manipülatif ve artniyetli iddia üzerinden bir algı oluşturmaya girişmişlerdir. Bazı haber siteleri de bu paylaşımı kaynak göstererek, TBMM tarafından böyle bir uçak kiralandığı yönünde haberler yapmıştır.
TBMM Başkanı tarafından söz konusu yalan haberlerin yayımlanmasının hemen ardından twitter hesabından yapılan bir açıklama ile yürütülmeye çalışılan bu iftira operasyonu, Afrika ziyaretinde FETÖ’ye yönelik etkili temaslara karşı FETÖ’cü hesapların reaksiyonu olarak değerlendirilmiş ve haberlerde dile getirilen hususların yalan olduğu belirtilmiştir. Bu açıklama üzerine bazı haber siteleri yanlışlarını düzeltirken, haberlere kaynaklık eden ANKA Ajansı herhangi bir düzeltme yapmamıştır. Ardından TBMM Başkanlığı’nın, yalan haber ve iftiralar ile alakalı daha ayrıntılı ve bu iftira kampanyasına dahil olanlara dava açılacağını belirten açıklaması, Anadolu Ajansı tarafından da servis edilmiş, hem TBMM İnternet Portalı’nda, hem de farklı internet sitelerinde yer almıştır. ANKA Ajansının, “Ben kiralandı demedim” içerikli açıklaması ise, TBMM Başkanlığı’nın konuya ilişkin yaptığı ve ilgililere dava açılacağını belirten açıklamasından sonra gelmiştir. Bütün bu gelişmeler, basın “ahlak/sızlığı”nın boyutlarını gösteren dikkat çekici bir örnek olmuştur. Konunun cezai ve hukuki boyutu ile alakalı girişimler devam etmektedir.
Özetle ve tekraren belirtmekte fayda görüyoruz ki; Cibuti seyahatinin bir cami açılışı için yapıldığı iddiası yalandır; Cibuti seyahati için uçak kiralandığına ilişkin ifadeler ve haberler, iftiradır.
Bütün bunlar son iki gündür sosyal medya platformlarında yer bulurken, İYİ Parti Genel Başkanı’nın olayın ayrıntılarını ve gelişimini dikkate almadan, sadece oluşturulmak istenen ve kasıt içerdiği çok açık olan bu algı operasyonuna, yalan haberi ve iftiraları aynen tekrarlayarak alet olması siyaset kurumu adına üzüntü vericidir. Bir siyasi parti genel başkanının, üstelik de grup toplantısındaki konuşmasında yer vereceği konuların en azından bir nebze olsun doğruluğunu soruşturması ve işin aslını öğrenerek bu konuları gündeme getirmesi beklenirdi.
Bu bağlamda şunu söylemeyi lüzumlu görüyoruz ki, yalan ve iftiranın tekrarlanması da yalan ve iftiradır. Özellikle TBMM tarafından tekzip edilmiş, iddiayı ortaya atan ajans tarafından tavzih edilmiş “uçak kiralama” yalanının bir siyasi parti genel başkanı tarafından ilk haliyle tekrarlanması üzüntü vericidir. ‘Çamur at izi kalsın’ siyaseti, ‘eleştirirken yalan da, iftira da meşrudur’ anlayışı, Türkiye’nin tenezzül etmeyeceği, geride bıraktığı ucuz siyaset yöntemleridir. Bir iftiranın taşıyıcısı ve çoğaltıcısı olmak hiçbir siyasetçiye yakışmaz.
En önemli değerlerimizden ve kazanımlarımızdan olduğuna inandığımız demokrasimizin eriştiği aşama, ulaştığı kalite, eleştiri sınırlarını aşan bu yalan haber ve iftira kültürünü lüzumsuz kılmaktadır.”